پلی اتیلن
۱۳۸۷/۰۹/۱۶
پلي اتيلن
اين پلاستيک، امروزه در دنيا بيشترين توليد سالانه را دارد. مصرف 3/69 ميليون تن در سال و اختصاص 33 درصد از مصرف پليمرهاي اساسي، مويد اين نکته است که پرمصرف ترين پليمر جهان پلي اتيلن ميباشد . يکي از دلايل مصرف زياد اين نوع پليمر، قيمت کم (مخصوصاً به دليل دانسيته کم هر پوندش حجم زيادي دارد) و ديگر خواص فيزيکي منحصر بفرد آن ميباشد. پلياتيلن انعطافپذيري بينظيري داشته و نيازي به افزايش نرمکننده ندارد. اين امر موجب کاربرد آن در ساخت بطريهاي فشرده، فيلمها و ورقها ميگردد. ثانياً مقاومت خوبي در مقابل بازها، اسيدها و نمکها (به استثناي مواد اکسيدکننده قوي) نشان ميدهد . علت نگهداري پاککنندهها در ظروف پلي اتيلن در مصارف خانگي همين امر است. ثالثاً پلي اتيلن مقاومت خوبي در مقابل آب دارد که اين امر بيانگر خواص الکتريکي خوب آن و استفاده از آن در کابلهاي الکتريکي است. پلي ايتلن بر اساس فشردگي زنجيره مولکولي و دانسيته در سه نوع پلي اتيلن سنگين (HDPE) پلي اتيلن سبک (LDPE) و پلي اتيلن سبک خطي (LLDPE) توليد ميشود.
پلي اتيلن سنگين (HDPE)
زنجيره مولکولي در اين نوع پليمر ، فشرده است که همين عامل، باعث افزايش دانسيته آن ميشود. لذا انعطاف پذيري به شدت کاهش مييابد. اين نوع پليمر گرچه مقاومت ضربهاي کمتري نسبت به پلي اتيلن سبک دارد اما مقاومت آن در برابر مواد شيميايي همانند مقاومت آن در برابر تنشهاي شکننده محيطي خوب است . لذا از اين نوع پليمر در انواع محصولات تجارتي مانند ظروف نگهدارنده سوخت، صندليهاي مورد استفاده در فضاي باز ، اسباببازيها، جامهدانها، لولهها و مجراها استفاده ميشود. نوعي ديگر از پلياتيلن با دانسيته بالا با نام (UHMWPE) وجود دارد که البته در حجم کمتري متداول است. اين نوع پليمر، ستختتر و سفتتر از ساير انواع پلياتيلن است.
پلي اتيلن سبک (LDPE)
پلي اتيلن به لحاظ فشردگي کم و پايين مولکولي از دانسيته پايين برخوردار است که همين امر، باعث افزايش انعطافپذيري آن ميشود اين خاصيت باعث شده که بيش از پنجاه درصد از توليد اين محصول در ساخت فيلم و ورق جهت مصرف در روکشهاي طلقي شفاف، آسترهاي بستهبندي، کاورها و چمدانها مصرف گردد. همچنين جهت ساخت ظروفي مانند بطريهاي تحت فشار از اين نوع پليمر استفاده ميشود . مصرف ديگر پلي اتيلن سبک، عايقکاري سيم و کابل و روکش کاغذ ميباشد.
پلي اتيلن سبک خطي (LLDPE)
دانسيته اين نوع پلياتيلن از پلياتيلن سبک نيز کمتر ميباشد. اين نوع پليمر، در مقابل پارگي و سوراخ شدن مقاومت، استحکام وکشش بهتري را نشان ميدهد.
آمريکاي شمالي، آسيا، پاسيفيک به جز ژاپن و اروپاي غربي به ترتيب بزرگترين توليد کنندگان پلياتيلن در جهان محسوب ميشوند.
توليد اين پليمر در سال 1998بالغ بر 9/10 ميليون تن بود که با رشد 2/6 درصدي درسال 2003 به 8/14 ميليون تن رسيد و پيشبيني ميشود که در سال 2008 اين رقم به 5/19 ميليون تن درسال برسد. اما چيزي که جالب به نظر ميرسد . اين است که پلياتيلن سبک خطي به دليل ويژگيهاي منحصر بفردش چندسالي است که مورد توجه قرار گرفته و روند رو به رشدي را در توليد طي ميکند. بطوريکه پيشبيني ميشود. در سال 2013 مصرف اين پليمر، رقمي معادل 2/24 ميليون ، يعني 29 درصد از انواع پلياتيلن باشد که با توجه به مصرف 25 درصدي کنوني ، نشان از رشد آن ميدهد.
همچنين پيش بيني ميشود در سال 2013 ، HDPE مصرفي معادل 37 تن در سال يعني حدود 45 درصد کل پلياتيلنها داشته باشد. که نسبت به رقم 43 درصدي حال حاضر نيز افزايش نشان ميدهد.اما در بين انواع پلياتيلنها، اين پلي اتيلن سبک است که با کاهش مصرف روبروست، چرا که درسال 2013 مصرف جهاني اين پليمر 6/21 ميليون تن و معادل 26 درصد کل پلياتيلنها خواهد بود که نسبت به مصرف 33 درصدي کنوني، کاهش مصرف را نشان ميدهد.
0 ارسال نظرات:
ارسال یک نظر
با نظرات خود ما را در هر چه بهتر کردن وبلاگ یاری کنید